FAQ

Gaat de les altijd door?

Nee, maar wel vaak. Voor Wingfoilen en wingsurfen is maar weinig wind nodig. Omdat we gebruik maken van een eFoil, kunnen we ook oefeningen doen zonder wind. Wanneer de wind te hard is (boven 22 knoop), als het helemaal niet waait of het is om een andere reden slecht weer, dan verplaatsen we de les.

Is wingfoilen moeilijk?

Wingsurfen op een SUP is gemakkelijk te leren. Wingfoilen is best moeilijk. Je zal veel vallen in het begin. Heb je foil of windsurf ervaring, dan is het een stuk makkelijker. Gelukkig beginnen we op een SUP en kan je het foilen leren op de eFoil. Daarnaast gebruiken wij hele makkelijke foils en boards, perfect voor beginners. Stap voor stap kan iedereen die een beetje sportief is het leren!

Moet ik van tevoren betalen?

Ja, je kan via de website afrekenen. Het is altijd mogelijk om je les te verplaatsen als je toch niet kan.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Normaal gesproken heeft iemand na 3 tot 5 lessen voldoende geleerd om zelfstandig verder te oefenen op het water. Kan je het dan? Nee, natuurlijk niet. Welke sport kan je na 5 lessen en blijft daarna nog steeds leuk? Heb je windsurf of foil ervaring, misschien kan je het dan al een beetje na 2 lessen. Het is altijd mogelijk om later weer terug te komen voor vervolglessen, wanneer je zelf eerst verder hebt geoefend.

Wat is de minimum leeftijd?

De aanbevolen leeftijd voor wingfoilles is vanaf 12 jaar. Wil iemand onder de 12 jaar toch les hebben? Neem dan even contact op. eFoilen kan wel op jongere leeftijd (vanaf 8 jaar) en is heel leuk om alvast kennis te maken met watersport en de balans op een board. Een zwemdiploma is altijd verplicht.

Heb je een goede conditie nodig?

In het begin zal je veel vallen en weer op je board moeten klimmen. Het is handig dat je hiervoor een basis conditie en lenigheid hebt. We gebruiken een bootje om terug te varen upwind, dus je hoeft niet hele stukken te zwemmen of langs de kant terug te lopen. Een doorsnee voetballer, wintersporter, tennisser, skiër of hardloper moet het prima kunnen.

Op welke locatie krijg ik les?

De locatie waar je les krijgt hangt af van de windrichting, sterkte en golfslag. Per dag kijken we welke plek het meest geschikt is.

De les locatie wordt uiterlijk de dag van tevoren aangegeven. Je kan een voorkeur aangeven in het boekingsformulier, maar omdat we afhankelijk zijn van weer en wind (en wingfoil én eFoil lessen geven), kan de locatie verschillen. We proberen altijd de beste locatie voor die dag in te plannen.

Welke eFoil gebruiken jullie voor de lessen?

Vanaf 2024 zijn we in het bezit van een Waydoo Flyer One plus eFoil voor optimale veiligheid en het snelste leerproces.

Daarnaast hebben we ook een foildrive eFoil voor specifieke foil oefeningen.

Welk materiaal wordt er gebruikt?

We gebruiken de volgende materialen:

  • F-one Strike wings
  • Axis SES foils
  • Slingshot Manticore en Ride Engine Moonbuddy boards
  • Gong Couine Marie allround SUPS met een Slingshot SUPwinder
  • Manera wetsuits, impact vesten en schoentjes
  • Mystic helms

Kan ik op een ander moment boeken dan de aangegeven tijden?

Ja dat kan, stuur even een appje voor overleg.

Wat is er zo leuk aan wingfoilen?

Vliegen over het water :P

Wat is het verschil tussen wingfoilen en wingsurfen?

Wingfoilen is op een board met hydrofoil. Wingsurfen is op een SUP.

Is wingfoilen gevaarlijk?

Het kan best gevaarlijk zijn, omdat er altijd een kans is dat je op je board of foil valt. Daarom maken we gebruik van langzame beginnersfoils zonder scherpe randen. Ook is het verplicht om een helm, impact vest en volledig wetsuit met schoentjes te dragen.

Kan ik wingfoilen zelf aanleren zonder les?

Ja dat kan. Ik heb het zelf eerst ook geleerd zonder les, maar dat heeft wel lang geduurd. Lessen kunnen het leerproces enorm versnellen, ook omdat je het foil gevoel en oefeningen kan doen op een eFoil zonder wind. Daarnaast krijg je bij de les de beste tips en tricks te horen en natuurlijk constant feedback op je vaardigheden. Wingfoil materiaal is duur genoeg en met lessen zorg je ervoor dat je ze ook optimaal en met meer plezier kunt gebruiken :)

Welk wingfoil materiaal kan ik het beste aanschaffen?

Dit hangt af van je gewicht, vaardigheden, budget, waar je wil wingfoilen etc. Stuur even een appje en wij kunnen je advies geven.

Ik heb een pakket les gekocht, wanneer kan ik de volgende les boeken?

De links voor het boeken van de overige lessen staan in de boekingsbevestiging in je mail.

In welke talen geven jullie les?

In het Nederlands en Engels. We kunnen wel een paar woorden Duits, maar niet voldoende voor een volledige Duitse les.

Ik woon niet in de buurt, zijn er andere wingfoilscholen die je kan aanbevelen?

Voor de randstad verwijs ik je naar Wingfoil Haarlem. In het zuiden van het land is Windsurf and more een goed optie.